WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2110]

Boczek pieczony w węgierskiej marynacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miekki, soczysty, rozpływający się w ustach boczek na kanapki. Zamarynowalam ho w przyprawie węgierskiej i czosnku i upiekłam w piekarniku.

Boczek pieczony w węgierskiej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Boczek pieczony w węgierskiej marynacie

 

  • 3 kawałki chudego boczku (każdy po ok. 1kg)
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 3 łyżki przyprawy węgierskiej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • Kilka ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony w węgierskiej marynacie

ETAP 1:

Każdy kawałek boczku umyć i osuszyć. Każdy natrzeć olejem, a potem solą kamienną i przyprawą węgierską. Każdy kawałek posypać roztartym majerankiem i plasterkami czosnku. Mięso umieścić w worku foliowym do pieczenia i odstawić do lodówki na około 12 godzin.

Następnie wstawić do piekarnika i piec ok godzinę i 40 minut. Wystudzić w piekarniku.

Następnie wyjąć, rozciąć worek i wyjąć mięso na metalową kratkę żeby odciekło. Następnie każdy kawałek zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na min kilka godzin. Dopiero kroić na plasterki.

Boczek pieczony w węgierskiej marynacie
Boczek po wystudzeniu wyjęty na metalową kratkę
Boczek pieczony w węgierskiej marynacie
Bocznej po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Boczek pieczony w węgierskiej marynacie
Boczek zamarynowany w przyprawach i zamknięty w worku foliowym do pieczenia