Sposób przygotowania:
Glazurowane ciasto cytrynowe
Na początek rozgrzać piekarnik do 180*C (najlepiej dolna i górna grzałka, raczej bez termoobiegu.
Margarynę pozostawić w temperaturze pokojowej, a kiedy zupełnie zmięknie, zmiksować z cukrem i solą przez około 4-5 minut, aż powstanie spieniona lekka masa.
Stopniowo dodawać po jednym jajku, stale miksując aż do zupełnego połączenia. Nie dodawać wszystkich jajek na raz, boi ciasto może się zwarzyć!
Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować do połączenia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku - dodawać do masy na przemian z wodą i jogurtem. Powstanie rzadkie ciasto!
Wlać je do dwóch dużych form do tarty albo do jednej większej płaskiej szerokiej blaszki nasmarowanej margaryną i piec ok. 30-40 minut.
W tym czasie przygotować glazurę cytrynową.
~ Zmieszać w rondelku wodę, sok z cytryny, cukier i margarynę - zagotować, stale mieszając, aż wszystko się połączy.
Gorące ciasto ostrożnie wyjąć z blachy, podłożyć pod nie arkusz papieru do pieczenia i ponownie umieścić w formie. Podziurawić w wielu miejscach dużym widelcem do mięs lub nożem - polać glazurą ciepłe ciasto, powinna dość szybko w nie wsiąknąć.
Ostudzić przed podaniem - można schłodzić w lodówce.
Margarynę pozostawić w temperaturze pokojowej, a kiedy zupełnie zmięknie, zmiksować z cukrem i solą przez około 4-5 minut, aż powstanie spieniona lekka masa.
Stopniowo dodawać po jednym jajku, stale miksując aż do zupełnego połączenia. Nie dodawać wszystkich jajek na raz, boi ciasto może się zwarzyć!
Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować do połączenia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku - dodawać do masy na przemian z wodą i jogurtem. Powstanie rzadkie ciasto!
Wlać je do dwóch dużych form do tarty albo do jednej większej płaskiej szerokiej blaszki nasmarowanej margaryną i piec ok. 30-40 minut.
W tym czasie przygotować glazurę cytrynową.
~ Zmieszać w rondelku wodę, sok z cytryny, cukier i margarynę - zagotować, stale mieszając, aż wszystko się połączy.
Gorące ciasto ostrożnie wyjąć z blachy, podłożyć pod nie arkusz papieru do pieczenia i ponownie umieścić w formie. Podziurawić w wielu miejscach dużym widelcem do mięs lub nożem - polać glazurą ciepłe ciasto, powinna dość szybko w nie wsiąknąć.
Ostudzić przed podaniem - można schłodzić w lodówce.