belnianka

belnianka

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Ale Meksyk!!! - Zupa Enchilada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tę bardzo popularną, pożywną zupę przyrządza się przede wszystkim z mięsa kurczaka i Mieszanki Meksykańskiej HORTEX-u. Można ja podać z pociętymi paskami tortilli. Idealna na obiad dla całej rodziny, ale również jako przystawka, czy sycąca kolacja.

Ale Meksyk!!! - Zupa Enchilada

Składniki:

Ale Meksyk!!! - Zupa Enchilada

 

  • 1 mieszanka meksykańska HORTEX-u
  • 2 udka kurczaka
  • warzywa rosołowe (2 marchewki, 1 pietruszka i 1 seler)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidowowego
  • 1 słoik dowolnego sosu meksykańskiego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 2 placki tortilli

Sposób przygotowania:

Ale Meksyk!!! - Zupa Enchilada
Umyć udka kurczaka i warzywa (marchew, pietruszkę, selera). Warzywa obrać i wraz z kurczakiem zalać taką ilością wody, żeby je tylko przykryła. Posolić i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godz., aby uzyskać rosół. Wyjąć z wywaru warzywa i mięso kurczaka. Mięso porwać na małe kawałki i włożyć je z powrotem do garnka z wywarem. Do garnka dodać odsączoną fasolę, pomidory z puszki, mieszankę meksykańską HORTEX. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, papryczkę chilli i posiekany czosnek. Podsmażyć chwilkę i dodać koncentrat pomidorowy, a potem dodać słoik sosu meksykańskiego. Dodać kumin i oregano. Gotować ok. 2 min. Przelać wszystko do bulionu. Gotować wszystko przez około 20 min. na małym ogniu. Doprawić do smaku pieprzem, solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać trochę wody. Podawać posypane natką pietruszki i posiekanymi, lub pokrojonymi w paski plackami tortilli.