Sposób przygotowania:
Lemoniada imbirowa z limonkami
Imbir obrać lub oskrobać i poszatkować w jak najcieńsze plasterki.
Limonki wyszorować (najlepsze są niewoskowane), sparzyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką.
Do blendera wsypać cukier, wlać 2 szklanki ciepłej wody, dodać pokrojony imbir oraz limonki. Miksować dotąd, aż wszystko będzie dokładnie i drobno posiekane, a cukier się rozpuści.
Płyn przecedzić przez możliwie gęste sitko (można je wyłożyć gazą), na którym osiądą zdrewniałe wióry z imbiru oraz pozostałości skórki z limonek.
Wycisnąć dokładnie masę, która osiadła na sitku.
Odcedzony płyn wlać do 4 litrów wody mineralnej albo źródlanej - najlepiej robić to od razu w 5L butli wody mineralnej.
Całość zakręcić i wymieszać.
Przed podaniem schłodzić.
Limonki wyszorować (najlepsze są niewoskowane), sparzyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką.
Do blendera wsypać cukier, wlać 2 szklanki ciepłej wody, dodać pokrojony imbir oraz limonki. Miksować dotąd, aż wszystko będzie dokładnie i drobno posiekane, a cukier się rozpuści.
Płyn przecedzić przez możliwie gęste sitko (można je wyłożyć gazą), na którym osiądą zdrewniałe wióry z imbiru oraz pozostałości skórki z limonek.
Wycisnąć dokładnie masę, która osiadła na sitku.
Odcedzony płyn wlać do 4 litrów wody mineralnej albo źródlanej - najlepiej robić to od razu w 5L butli wody mineralnej.
Całość zakręcić i wymieszać.
Przed podaniem schłodzić.
Orzeł73