Sposób przygotowania:
Burger krewetkowy
Krewetki rozmrażamy, usuwamy pancerzyki oraz jelitka, kroimy drobno.
Chili kroimy drobno, wyrzucamy pestki. Szalotki i czosnek kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, trawę cytrynową, szalotki i czosnek, podsmażamy, wrzucamy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy krótko, studzimy. Po ostudzeniu zawartość patelni przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, mąkę, sezam, sos sojowy, pokrojoną drobno kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy burgery. Burgery obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy chwilę na patelni. Następnie burgery przekładamy do piekarnika, na każdym kotlecie układamy plaster sera, podgrzewamy, aż ser się roztopi. Na 3 minuty przed wyjęciem burgerów do piekarnika wkładamy bułki przekrojone na pół i podgrzewamy je.
Robimy sos: mieszamy pastę chili i majonez, dodajemy posiekany szczypiorek.
Kapustę pak choi i paprykę kroimy, podsmażamy na oliwie, podlewając sosem sojowym.
Bułki smarujemy sosem, układamy rukolę , wykładamy kotlet, warzywa, całość składamy. Podajemy z sałatką.
Chili kroimy drobno, wyrzucamy pestki. Szalotki i czosnek kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili, trawę cytrynową, szalotki i czosnek, podsmażamy, wrzucamy krewetki, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy krótko, studzimy. Po ostudzeniu zawartość patelni przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, mąkę, sezam, sos sojowy, pokrojoną drobno kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy burgery. Burgery obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy chwilę na patelni. Następnie burgery przekładamy do piekarnika, na każdym kotlecie układamy plaster sera, podgrzewamy, aż ser się roztopi. Na 3 minuty przed wyjęciem burgerów do piekarnika wkładamy bułki przekrojone na pół i podgrzewamy je.
Robimy sos: mieszamy pastę chili i majonez, dodajemy posiekany szczypiorek.
Kapustę pak choi i paprykę kroimy, podsmażamy na oliwie, podlewając sosem sojowym.
Bułki smarujemy sosem, układamy rukolę , wykładamy kotlet, warzywa, całość składamy. Podajemy z sałatką.