VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksyk we własnej osobie-Enchilada w formie tortu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjna meksykańska enchilada powinna być układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli- przecież tort nie zawsze musi być słodki.

Meksyk we własnej osobie-Enchilada w formie tortu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Meksyk we własnej osobie-Enchilada w formie tortu

 

  • 3 tortille o śr. 24 cm
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 400 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera (w plastrach)
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 250 g warzyw na patelnię Hortex
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka
  • Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny
  • Tortownica 24 cm

 

Sposób przygotowania:

Meksyk we własnej osobie-Enchilada w formie tortu
Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości z odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy czosnek przez praskę. Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na tej samej patelni (po cebuli, papryce i pomidorach) smażymy do miękkości warzywa na patelnię. W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się ser i połączył wszystkie warstwy). Smacznego!
Meksyk we własnej osobie-Enchilada w formie tortu
Enchilada w formie tortu
Meksyk we własnej osobie-Enchilada w formie tortu
Enchilada w formie tortu
Meksyk we własnej osobie-Enchilada w formie tortu
Torcik przed nałożeniem ostatniego placka tortilli