Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Esy Floresy - czyli chrust lany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrupiące zawijaski w sam raz na Tłusty czwartek

Esy Floresy - czyli chrust lany

Składniki:

Esy Floresy - czyli chrust lany

 

  • mąka - 200 g
  • jajka - 3 szt
  • mleko - 150 ml
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • sól - 2 szczypta
  • olej do smażenia - 1 l

 

  • Dodatkowo :

 

  • cukier puder do posypania
  • papryka do posypania

 

Sposób przygotowania:

Esy Floresy - czyli chrust lany
W wysokim naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem.Dodajemy przesianą mąkę , szczyptę soli i cukier wanilinowy. Robimy gładkie , jednolite ciasto. Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki ). W garnku rozgrzewamy olej. Łyżką lub tak jak ja ze szprycy wyciskamy na olej dowolne wzorki - różyczki ... zawijasy ... i co tylko nam się podoba. Smażymy do zezłocenia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem lub papryką i zajadamy! Smacznego!