Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ewulki – kulki

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Słodkie, delikatne i pyszne. Dziękuję milej koleżance – Msewce, za ciekawy przepis.

Ewulki – kulki

Składniki:

Ewulki – kulki

 

  • 150g herbatnikow (twardych),
  • ok. 125g masla (pól kostki),
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub innego, ja daje brazowy),
  • ok 2 łyżki stołowe mleka skondensowanego,
  • wiórki kokosowe (ok 20-30g),
  • kilka kropel aromatu waniliowego (lub dowolny),
  • 2 łyżki stołowe kakao.

 

Sposób przygotowania:

Ewulki – kulki
Herbatniki drobno posiekac. Do garnka wrzucic pól kostki masla i postawic na nagrzany palnik, dodac cukier i 2 lyzki kakao, dobrze wymieszac, zagotowac na średnim ogniu, ciagle mieszając. Gdy masa się zagotuje, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy, po czym dodajemy aromat waniliowy i skondensowane mleko, chwilke mieszamy i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do ostygniecia. Kiedy masa będzie dostatecznie wychlodzona, formujemy kulki i obtaczamy kazda dokladnie w wiorkach kokosowych. Kulki układamy na plaskim talerzu i odstawiamy do lodowki na ok. 2 godziny. Ponieważ kulki mogą nam się troche spłaszczyć ( gdy masa nie jest dostatecznie schlodzona), po upływie 2 godzin gdy masa konkretnie stwardnieje, można ponownie kazda kulke ladnie wyklepac, by zlikwidowac splaczczony bok.