Sposób przygotowania:
Extra chleb gryczany bez proszku,drożdży i glutenuEtap 1
Przepłukać kaszę gryczaną tak aby wypłukać z nie pozostałości mąki. Wypłukaną kaszę wsypać do większego pojemnika i zalać przegotowaną lekko ciepłą wodą do wysokości na 5cm. ponad poziom kaszy i odstawić na min 14 godzin.
Ja robię to wieczorem i odstawiam na całą noc albo dłużej. Całość zmętnieje i zacznie wytwarzać bąbelki i tak ma być.
Etap 2- przygotowanie ciasta
Po napęcznieniu kaszy należy delikatnie odlać do innego pojemnika nadmiar bąbelkującej wody. Kaszę zblędować na taką papkę ale tak żeby zostało troszkę ziarenek kaszy.
Jeśli będzie za gęsta można dodać trochę odlanej z niej wody a jak za rzadka to kilka łyżek mąki gryczanej ale nie za dużo. Dodać sól do smaku i zioła. Można zrobić chleb bez ziół też jest bardzo dobry.
Ciasto powinno mieć konsystencję trochę lejącej papki. Tak przygotowane ciasto należy wlać do wyłożonej pergaminem formy keksówki i odstawić na kolejne 12 godzin doby ładnie się wybrzuszyło i przykryć folią lub ściereczką aby wierzch nie wysechł.
Foremkę z ciastem najlepiej wstawić do zimnego piekarnika bo nie wolno go ruszać przez ten czas.
Etap 3- pieczenie
Po tym czasie gdy ciasto urośnie i się trochę wybrzuszy możemy zacząć pieczenie rozgrzewając piekarnik do 180°-200°C.
Pieczemy chlebek ok. 1 godz. Po upieczeniu należy ciepły wyjąć z formy aby odparował. Kroić dopiero gdy ostygnie.
Całość przygotowania trwa dość długo ale efekt jest super. Warto spróbować. Smacznego.