Sposób przygotowania:
Chleb gryczany bez mąki
Kaszę gryczaną wsypujemy do miski, zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy na wierzchu jest woda, jeśli nie ma to dolewamy niewielka ilość tak żeby niewielka warstwa przykrywała kaszę, odstawiamy ponownie na 24 godziny.
Nadmiar wody zlewamy, kaszę miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin.
Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i pozostawiamy na metalowej kratce do ostudzenia.
Nadmiar wody zlewamy, kaszę miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin.
Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i pozostawiamy na metalowej kratce do ostudzenia.
SylaUla