zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Piekłam już chleby z kaszą gryczaną ale z mąką gryczaną pierwszy raz. Dodałam mąki pszennej oraz słonecznik i chleb wyszedł bardzo smaczny.

Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem
Drożdże i cukier mieszać w misce aż się rozpuszczą. Dodać sól, zakwas, wodę i olej i wymieszać. Wsypać obie mąki i dodać słonecznik a potem wyrobić ciasto. Naczynie zakryć ściereczką i zostawić ciasto niech podrośnie. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić przez chwilkę i na oprószonej mąką desce uformować bochenek i oprószyć mąką, Tak uformowany zostawić aby podrósł. Naczynie żaroodporne ( ja mam owalne ) posmarować olejem i obsypać mąką. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na 220 stopni. Gdy naczynie się zagrzej przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, zakryć i piec 15 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec 45 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wystudzić.
Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem
do wyrobionych drożdży wlac płynne składniki i suche
Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem
wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia .
Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem
potem uformować na desce bochenek i znowu zostawić niech podrośnie
Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem
chleb upiec a potem wystudzić na kratce .

Tagi:

chleb