Sposób przygotowania:
Pszenno - gryczany chleb ze słonecznikiem
Drożdże i cukier mieszać w misce aż się rozpuszczą. Dodać sól, zakwas, wodę i olej i wymieszać. Wsypać obie mąki i dodać słonecznik a potem wyrobić ciasto. Naczynie zakryć ściereczką i zostawić ciasto niech podrośnie. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić przez chwilkę i na oprószonej mąką desce uformować bochenek i oprószyć mąką, Tak uformowany zostawić aby podrósł. Naczynie żaroodporne ( ja mam owalne ) posmarować olejem i obsypać mąką. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na 220 stopni. Gdy naczynie się zagrzej przełożyć do niego wyrośnięte ciasto, zakryć i piec 15 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec 45 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wystudzić.
Nina W.
zewa
Oczywiście, że siemię lniane jest pyszne, poszperaj z ciekawości w moich przepisach na chleby czy bułki a zobaczysz co tam pokombinowałam :)