Sposób przygotowania:
Krem z cukinii z ciecierzycą i jadalnym mchem
Posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki podpiekamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Obraną i pozbawioną pestek cukinię kroimy w małą kostkę i dodajemy do reszty z łyżką oliwy. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości.
Na końcu dodajemy serek topiony i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Ponownie doprawiamy do smaku i miksujemy.
Podajemy z pieczoną ciecierzycą, jadalnym mchem z pietruszki i bułki tartej oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Na końcu dodajemy serek topiony i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Ponownie doprawiamy do smaku i miksujemy.
Podajemy z pieczoną ciecierzycą, jadalnym mchem z pietruszki i bułki tartej oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
SylaUla