rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Krem z cukinii z ciecierzycą i jadalnym mchem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała w smaku, o kremowej konsystencji i delikatnej barwie. Podana z pieczoną, chrupiącą ciecierzycą oraz z intensywnie zielonym mchem jadalnym podbiła moje serce.

Krem z cukinii z ciecierzycą i jadalnym mchem

Składniki:

Krem z cukinii z ciecierzycą i jadalnym mchem

 

  • Na 3-4 porcje:

 

  • 1,5kg cukinii
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 500-600 ml bulionu
  • 100g kremowego, śmietankowego serka topionego
  • sól, pieprze do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mchu jadalnego
  • 100g pieczonej ciecierzycy

Sposób przygotowania:

Krem z cukinii z ciecierzycą i jadalnym mchem
Posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki podpiekamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Obraną i pozbawioną pestek cukinię kroimy w małą kostkę i dodajemy do reszty z łyżką oliwy. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości.

Na końcu dodajemy serek topiony i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Ponownie doprawiamy do smaku i miksujemy.

Podajemy z pieczoną ciecierzycą, jadalnym mchem z pietruszki i bułki tartej oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek.