bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb gryczany na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo smaczny chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem mąki gryczanej, długo zachowuje świeżość, polecam.

Chleb gryczany na zakwasie

Składniki:

Chleb gryczany na zakwasie

 

  • 250 gram mąki pszennej
  • 250 gram mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki aktywnego zakwasu
  • 0,5 szklanki otrąb owsianych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 300 ml. Letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Chleb gryczany na zakwasie
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy otręby owsiane, siemię lniane, sól, miód, zakwas i wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżką, odstawiamy pod przykryciem na dwie godziny.

Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.

Po upieczeniu przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia. 

Tagi:

pieczywo chleb