Sposób przygotowania:
Chleb gryczany na zakwasie
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy otręby owsiane, siemię lniane, sól, miód, zakwas i wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżką, odstawiamy pod przykryciem na dwie godziny.
Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.
Po upieczeniu przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.
Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.
Po upieczeniu przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.
SylaUla