Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie
Dokarmiony 10-12 godzin wcześniej zakwas żytni wymieszać z wodą, drożdżami, mąką, solą i czarnuszką. Wyrobić długo i dokładnie ciasto mikserem. Odstawić na 15 minut. Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę gryczaną i ponownie bardzo dokładnie wyrobić ciasto mikserem. Ciasto przełożyć do miski spryskanej olejem, nakryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Następnie uformować bochenek i przełożyć do foremki o wymiarach 36x8,5 cm. Foremkę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut do ponownego wyrastania. Wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut z parą. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Alex_M