anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kasza gryczana jest zupełnie niewyczuwalna, a sprawia, że chleb jest wilgotny, ale nie jest zbity. Pozostaje świeży nawet na trzeci dzień po upieczeniu.

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie
Dokarmiony 10-12 godzin wcześniej zakwas żytni wymieszać z wodą, drożdżami, mąką, solą i czarnuszką. Wyrobić długo i dokładnie ciasto mikserem. Odstawić na 15 minut. Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę gryczaną i ponownie bardzo dokładnie wyrobić ciasto mikserem. Ciasto przełożyć do miski spryskanej olejem, nakryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Następnie uformować bochenek i przełożyć do foremki o wymiarach 36x8,5 cm. Foremkę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut do ponownego wyrastania. Wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut z parą. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie
Foremkę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut do ponownego wyrastania.
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na zakwasie
Wyrośnięty wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut z parą. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 30 minut.