hoffija44

hoffija44

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Fale (Dunaju)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto pozostające w pamięci :))

Fale (Dunaju) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fale (Dunaju)

 

  • Blacha 40cm x 30cm
  • Składniki :
  • słoik wiśni drylowanych ( po odcedzeniu soku waga powinna wynosić 700g )
  • 250 g masła
  • 200g cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • 1 stołowa łyżka mleka

 

 

  • Masa :
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 100 g cukru
  • 1/2 l mleka
  • 250 g masła

 

  • Polewa:
  • 200g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Fale (Dunaju)
Ciasto: Miękkie masło zmiksować dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i tę szczyptę soli . Miksować aż cukier nie będzie wyczuwalny . Dalej dodawać po jednym całym jajku - miksując odczekać aż całe kolejno wchłoną się do masy. Wymieszaną uprzednio mąkę z proszkiem dodawać stopniowo ( na średnich obrotach miksera).Na wysmarowaną masłem blachę wyłożyć 2/3 ciasta , ładnie rozprowadzić po całej powierzchni.Do pozostałej części dodać kakao i te dwie łyżki mleka - zmiksować.Ciemne ciasto wyłożyć na białe . Odcedzone wiśnie rozłożyć rzędami na cieście i delikatnie " wcisnąć" ( nie do dna blachy ) w ciasto.Wstawić do nienagrzanego piekarnika na 40 minut - temperatura pieczenia 180stopni C. Ugotować budyń - studzić mieszając żeby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło rozbełtać w misce , miksując dodawać wystudzony budyń . Ukręconą masę rozłożyć na wystudzonym cieście , wyrównać i pozostawić w chłodnym miejscu ( nie w lodówce) . Czekoladę połamać na kawałki , włożyć do miseczki dodać oliwę , miseczkę wstawić do gorącej wody i mieszając doprowadzić do połączenia składników. Jak już to będzie gotowe , polać fantazyjnie powierzchnię kremu na cieście . To wszystko :))) Życzę udanego wypieku i zachwytu podniebienia :)
Fale (Dunaju)
Etap 1
Fale (Dunaju)
Etap 2