Sposób przygotowania:
Fale (Dunaju)
Ciasto: Miękkie masło zmiksować dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i tę szczyptę soli . Miksować aż cukier nie będzie wyczuwalny . Dalej dodawać po jednym całym jajku - miksując odczekać aż całe kolejno wchłoną się do masy. Wymieszaną uprzednio mąkę z proszkiem dodawać stopniowo ( na średnich obrotach miksera).Na wysmarowaną masłem blachę wyłożyć 2/3 ciasta , ładnie rozprowadzić po całej powierzchni.Do pozostałej części dodać kakao i te dwie łyżki mleka - zmiksować.Ciemne ciasto wyłożyć na białe . Odcedzone wiśnie rozłożyć rzędami na cieście i delikatnie " wcisnąć" ( nie do dna blachy ) w ciasto.Wstawić do nienagrzanego piekarnika na 40 minut - temperatura pieczenia 180stopni C. Ugotować budyń - studzić mieszając żeby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło rozbełtać w misce , miksując dodawać wystudzony budyń . Ukręconą masę rozłożyć na wystudzonym cieście , wyrównać i pozostawić w chłodnym miejscu ( nie w lodówce) . Czekoladę połamać na kawałki , włożyć do miseczki dodać oliwę , miseczkę wstawić do gorącej wody i mieszając doprowadzić do połączenia składników. Jak już to będzie gotowe , polać fantazyjnie powierzchnię kremu na cieście . To wszystko :))) Życzę udanego wypieku i zachwytu podniebienia :)
A.B.
Arletka
hoffija44
Jeśli sobie życzysz inne owoce to polecam brzoskwinie:)
anemon