Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Farfale z sosem serowym i wędzonką:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomysł na szybkie danie obiadowe. Dla wszystkich miłośników makaronów z sosami .

Farfale z sosem serowym i wędzonką:

Składniki:

Farfale z sosem serowym i wędzonką:

 

  • ½ paczki makaronu Farfale ( ok. 25 dag)
  • 4 serki topione kremowe ( trójkąciki )
  • płaska łyżka sera pleśniowego ( Gorgonzola , Roquefort ,Danish Blue lub inny z niebieską lub zieloną pleśnią )
  • ½ szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 plasterki wędzonki ( np. szynki Schwarzwaldzkiej)
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Farfale z sosem serowym i wędzonką:
Ugotować makaron al dente ( czasu nie podaję bo zależy to od rodzaju makaronu i upodobań co do miękkości makaronu ).W czasie kiedy gotuje się makaron podsmażyć na suchej patelni pokrojoną w paseczki wędzonkę tak by się zarumieniła i by wytopiło się trochę tłuszczu . W małym rondelku zagotować bulion z masłem .Włożyć pokruszone sery ( pleśniowy i topione ) i gotować na małym gazie aż się rozpuszczą. Wlać śmietankę .Zmniejszyć gaz . Utrzeć mąkę z olejem i wkładać po małej ilości do sosu cały czas mieszając aż się zagęści . Doprawić mielonym pieprzem . Odcedzić makaron . Podawać polany sosem i okraszony wędzonką . Dodatkowo można posypać pokrojonymi świeżymi ziołami ( pietruszką , bazylią ).