Sposób przygotowania:
Farfale z sosem serowym i wędzonką:
Ugotować makaron al dente ( czasu nie podaję bo zależy to od rodzaju makaronu i upodobań co do miękkości makaronu ).W czasie kiedy gotuje się makaron podsmażyć na suchej patelni pokrojoną w paseczki wędzonkę tak by się zarumieniła i by wytopiło się trochę tłuszczu . W małym rondelku zagotować bulion z masłem .Włożyć pokruszone sery ( pleśniowy i topione ) i gotować na małym gazie aż się rozpuszczą. Wlać śmietankę .Zmniejszyć gaz . Utrzeć mąkę z olejem i wkładać po małej ilości do sosu cały czas mieszając aż się zagęści . Doprawić mielonym pieprzem . Odcedzić makaron . Podawać polany sosem i okraszony wędzonką . Dodatkowo można posypać pokrojonymi świeżymi ziołami ( pietruszką , bazylią ).
Sarenka
msewka