Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Farfelki - czyli inna zacierka :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Żydowskie Farfelki robi się zupełnie tak jak zacierkę tyle , że na jajkach .

Farfelki - czyli inna zacierka :

Składniki:

Farfelki - czyli inna zacierka :

 

  • 2 średniej wielkości jajka
  • ok 2 szklanek mąki ( zależy od wielkości jajek )
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Farfelki - czyli inna zacierka :
Zagnieść twarde ciasto z jajek , mąki i soli ( wsypując najpierw 1,5 szklanki mąki - a potem w miarę potrzeb podsypując resztą ).Albo zostawić ciasto by obeschło i potem ucierać na tarce na grubych oczkach - albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki. Zostawić na omączonej tacce do lekkiego obeschnięcia. Zagotować osoloną wodę i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 10 minut. Odcedzić . Podawać jako dodatek do zup lub na mleku jako danie śniadaniowe, lub np okraszone tłuszczem np z obgotowaną kiszoną kapustą .

Tagi:

jajko jajka