paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Tatar żydowski do kanapek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tatar żydowski podajemy na kanapkach. Ten tatar to jedyna potrawa z wątróbki, która mi przypadła do gustu, a nie jestem miłośniczką wątróbki.

Tatar żydowski do kanapek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tatar żydowski do kanapek

 

  • 600 g wątróbki drobiowej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 6 jaj na twardo
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ok 2-3 łyżek smalcu gęsiego
  • szczypta majeranku , soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Tatar żydowski do kanapek

Krok 1

Tatar żydowski do kanapek

Wątróbkę oczyścić i obsuszyć . Obsmażyć ją ze wszystkich stron do zarumienienia na smalcu.

Krok 2

Tatar żydowski do kanapek

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę

Krok 3

Tatar żydowski do kanapek

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę

Krok 4

Do wątróbki dodajemy cebulę oraz jabłko. Oraz rozgnieciony z solą czosnek i majeranek. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Krok 5

Tatar żydowski do kanapek

Po tym czasie całość przekładamy do miski. Wątróbkę siekamy nożem bądź zgniatamy widelcem. Dodajemy obrane i posiekane jajka i mieszamy. Podajemy na kanapach.