Sposób przygotowania:
Czulent 3
Fasolę namaczamy w piątek rano. W piątek po południu przesmażamy mięso na gęsim tłuszczu, wrzucamy je do brytfanki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na pozostałym tłuszczu. Dodajemy do mięsa ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku w łupinkach. Dodajemy namoczoną fasolę i przyprawy. MArchewkę kroimy na talarki. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki, dodajemy do brytfanki. Całość zasypujemy kaszą i zalewamy gorącym bulionem. Wstawiamy na gaz i dusimy około 20 minut, aż kasza wchłonie część wody. Następnie wstawiamy brytfankę do ciepłego piekarnika, gdzie danie będzie dochodziło przez następne 24 godziny. Podajemy na sobotni popołudniowy obiad. Tak długie gotowanie wynikało z zakazu rozpalania ognia w szabas, więc potrawa musiała być przygotowana dzień wcześniej i pozostawiona w ciepłym piecu do następnego dnia.