iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Farrero rocher z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest trudne w przygotowaniu. Ale naprawdę warto się dla niego poświęcić, bo jest wyjątkowo smaczne.

Farrero rocher z orzechami włoskimi

Składniki:

Farrero rocher z orzechami włoskimi

 

  • Placki:

 

  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 1 szklanka orzechów włoskich zmielonych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanki herbaty słodkiej.

 

  • Składniki na krem:

 

Sposób przygotowania:

Farrero rocher z orzechami włoskimi
Masło ucieramy na puszystą masę z 4 łyżkami cukru.Dodajemy po jednym żółtku ucierając cały czas. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodając cukier. Dodajemy orzechy i startą czekoladę do masy z masłem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Dodajemy do masy białka. Dzielimy na dwie części. Każdą z mas wykładamy na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy dwa placki przez 20 minut w temp. 180 stopni. Masa: Dwie łyżki masła należy roztopić w rondlu, następnie dodajemy 1/2 szklanki mleka oraz mąkę. gotujemy mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. Dodajemy orzechy. Jajka ucieramy z cukrem pudrem na parze i chłodzimy. W reszcie mleka rozpuszczamy czekoladę i chłodzimy. Kostkę masła miksujemy na puszysto, dodajemy naprzemiennie każdą w uprzednio przygotowanych mas. Placki nasączamy herbatą i przekładamy kremem. Chłodzimy. Dekorujemy orzechami.