Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe na oliwie
Do naczynia przesiewamy kakao, dodajemy kawę i całość rozprowadzamy z gorącą wodą, aż powstanie jednolita gęsta masa. Orzechy mielimy, mogą pozostać niewielkie kawałki które później można znaleźć w upieczonym cieście. Orzechy mieszamy z przesianą mąką, sodą i solą. Jajka miksujemy z oliwą i cukrem aż będą białe. Dodajemy po łyżce zimnego kakao i dokładnie rozprowadzamy. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy po łyżce suchych składników i dokładnie miksujemy. Dużą tortownicę ( ja miałam 25 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką, wylewamy ciasto, które jest dość rzadkie. Upuszczamy tortownicę na blat aby usunąć pęcherze powietrza. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni) na 45 min, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. Zimne posypujemy pudrem.