Sposób przygotowania:
Ciasto orzech włoski
1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i szybko wyrobić. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt blachy 34x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć do formy. 2. Masa orzechowa: Wszystkie składniki zagotować do lekkiego zkarmelizowania. Chwilkę przestudzić (około 5 minut). Przestudzoną masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Oba blaty piec w 180 st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 3. Krem budyniowy: 800ml. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania puszystego i gładkiego kremu. 4. Składanie: Na blat z orzechami wyłożyć 3/4 kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem ciasta. Na górę wyłożyć resztę kremu. Schłodzić 5. Dekoracja: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30%. Lekko przestudzić. Białą czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej, ale z 2 łyżkami śmietany. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozpuszczoną gorzką czekoladę równomiernie rozprowadzić na warstwie kremu budyniowego. Schłodzić do lekkiego zastygnięcia polewy. Gdy zastygnie, ciasto udekorować jeszcze rozpuszczoną białą czekoladą i orzechami. Smacznego !