Sposób przygotowania:
Małopolskie gołąbki
1. Sparz kapustę i przygotuj liście
2. Ugotuj ryż z kaszą i nasionami w 2 szklankach wody
3. Grzyby namocz i ugotuj
4. Podsmaż cebulę i kurki na maśle klarowanym, na aromatyzowanym maśle podsmaż mięso
5. W trakcie smażenia dopraw mięso przyprawami
6. Kaszę i ryż wymieszaj dodaj pokrojone drobno grzyby i suszone pomidory, dodaj jajko i mięso mielone, przypraw solą i pieprzem
7. Farsz układaj na liściach i zwijaj jak tradycyjne gołąbki
8. Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj łyżkę oliwy do szklanki wody i zalej gołąbki
9. Wstaw do piekarnika na 50 minut na 180 stopni, zaglądaj od czasu do czasu a w razie konieczności podlej wodą
10. W tym czasie pokrój brokuła w małe różyczki, skropić go oliwą i piec przez 15 minut w 180 stopniach w piekarniku
11. Zetrzyj marchew na tarce o średnich oczkach
12. Podsmaż boczek pokrojony w kostkę
13. Po upieczeniu gołąbki wyjmij z sosu, dodaj do niego śmietanki z kurkumą, pieczonymi drobno brokułami, tartą marchewką, ciecierzycą, białym winem, parmezanem i zagotuj
Całość podawaj z ziemniakami, dowolną surówką i okrasą z boczku i suszonej cebulki
2. Ugotuj ryż z kaszą i nasionami w 2 szklankach wody
3. Grzyby namocz i ugotuj
4. Podsmaż cebulę i kurki na maśle klarowanym, na aromatyzowanym maśle podsmaż mięso
5. W trakcie smażenia dopraw mięso przyprawami
6. Kaszę i ryż wymieszaj dodaj pokrojone drobno grzyby i suszone pomidory, dodaj jajko i mięso mielone, przypraw solą i pieprzem
7. Farsz układaj na liściach i zwijaj jak tradycyjne gołąbki
8. Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj łyżkę oliwy do szklanki wody i zalej gołąbki
9. Wstaw do piekarnika na 50 minut na 180 stopni, zaglądaj od czasu do czasu a w razie konieczności podlej wodą
10. W tym czasie pokrój brokuła w małe różyczki, skropić go oliwą i piec przez 15 minut w 180 stopniach w piekarniku
11. Zetrzyj marchew na tarce o średnich oczkach
12. Podsmaż boczek pokrojony w kostkę
13. Po upieczeniu gołąbki wyjmij z sosu, dodaj do niego śmietanki z kurkumą, pieczonymi drobno brokułami, tartą marchewką, ciecierzycą, białym winem, parmezanem i zagotuj
Całość podawaj z ziemniakami, dowolną surówką i okrasą z boczku i suszonej cebulki