Natalavska

Natalavska

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Klarowny polski rosół

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten rosół to prawdziwa uczta dla zmysłów – głęboki, klarowny, pełen warzyw i soczystego mięsa. Z dodatkiem białego wina, dyni i suszonych pomidorów zyskuje wyjątkowy smak. Idealny na niedzielny poranek. Jest zwieńczeniem tradycji i nowoczesności.

Klarowny polski rosół

Składniki:

Klarowny polski rosół

baza do rosołu

  • woda z bańki (kranówka zabija smak)
  • 2 duże udka kurczaka
  • 2 skrzydła indycze
  • podudzia kacze
  • antrykot z kością
  • goleń wołowa
  • szyja indycza
  • tuszka z królika
  • pierś z kurczaka
  • 5 kurzych łapek
  • kości z udźca cielęcego
  • ogon wołowy
  • kości szpikowe
  • ½ szklanki białego wina

warzywa i dodatki

przyprawy

do podania

  • szczypiorek
  • szczypta pieprzu cayenne
  • większa szczypta maca
  • kiełki brokuła / rzodkiewki
  • makaron grube nici / puree ziemniaczane / makaron wege / pełnoziarnisty
  • orzeszki piniowe

Sposób przygotowania:

Klarowny polski rosół
rzygotowanie:

1. Mięso zalać wodą do ich poziomu z solą na pół godziny aż mięso ją wchłonie

2. Pokroić warzywa i upiec w piekarniku, zostawić obierki, opalić cebulkę na ciemno, podpiec czosnek

3. Zalać ⅔ garnka letnią wodą z winem gotować godzinę, ściągać szumowiny sitkiem

4. W osobnym garnku zagotować obierki z warzyw i dolać po godzinie do bulionu

5. Dodać liście, ziarna, ziele, pietruszkę i gotować 3-4 godziny - mały ogień, pod przykrywką

6. Upiec czerwoną paprykę, dynię w kostkę na oliwie z oliwek i dodać do garnka podpieczone rzodkiewki

7. Godzinę przed końcem dodać lubczyk, łyżeczkę soli, dodatki i królika

8. Na 20 minut przed końcem dodać masło klarowane i sos sojowy

9. Przelać rosół przez sito a pozostałości dodać do innych dań np. pasztetu ;)

10. Podawać ze szczypiorkiem, szarpanym mięsem, makaronem, kostką marchewki, szczyptą cayenne, świeżego pieprzu, maca, kiełki, łyżką orzeszków.