superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Fasolka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma to jak zimową porą wyciągnąć z piwniczki takie domowe rarytasy. To takie smaki lata zamknięte szczelnie w słoiczkach.

Fasolka konserwowa

Składniki:

Fasolka konserwowa

 

  • fasolka szparagowa żółta i zielona
  • zimna woda
  • 1/2 łyżeczki cukru na 0,5 litra wody
  • 1/2 łyżeczki soli na 0,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Fasolka konserwowa
Fasolkę myjemy i gotujemy tak, aby była jeszcze twarda, ale i elastyczna. Fasolkę lekko wystudzoną układamy w słoikach. W pojemniku z miarką mieszamy 0,5 litra wody z cukrem i solą.Zalewamy fasolkę tak,aby pozostała nam 1/4 wysokości słoika nie zalana.

Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką i zalanego wodą w 1/3 wysokości.

Pasteryzujemy 60 minut.Wyjmujemy do wystudzenia i pasteryzujemy ponownie 60 minut ( dolewamy wodę, która nam odparowała z garnka podczas poprzedniej pasteryzacji).