Sposób przygotowania:
Fasolka konserwowa
Fasolkę myjemy i gotujemy tak, aby była jeszcze twarda, ale i elastyczna. Fasolkę lekko wystudzoną układamy w słoikach. W pojemniku z miarką mieszamy 0,5 litra wody z cukrem i solą.Zalewamy fasolkę tak,aby pozostała nam 1/4 wysokości słoika nie zalana.
Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką i zalanego wodą w 1/3 wysokości.
Pasteryzujemy 60 minut.Wyjmujemy do wystudzenia i pasteryzujemy ponownie 60 minut ( dolewamy wodę, która nam odparowała z garnka podczas poprzedniej pasteryzacji).
Słoiki zakręcamy i przekładamy do garnka wyłożonego ściereczką i zalanego wodą w 1/3 wysokości.
Pasteryzujemy 60 minut.Wyjmujemy do wystudzenia i pasteryzujemy ponownie 60 minut ( dolewamy wodę, która nam odparowała z garnka podczas poprzedniej pasteryzacji).