Sposób przygotowania:
Fasolka szparagowa na zimę
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżeczką cukru. Do wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy aż będzie półtwarda. Fasolkę przekładamy do wysterylizowanych słoików. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i kwaskiem.
Na każdy litr wody dosypujemy po łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego (około 1/8 łyżeczki). Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Zakręcamy.
Pasteryzujemy na sucho przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżeczką cukru. Do wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy aż będzie półtwarda. Fasolkę przekładamy do wysterylizowanych słoików. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i kwaskiem.
Na każdy litr wody dosypujemy po łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego (około 1/8 łyżeczki). Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Zakręcamy.
Pasteryzujemy na sucho przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.