AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Domowe pikle warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mix ulubionych warzyw w jednym słoiku? Pikle to idealna propozycja. Świetnie się sprawdzą w zimie jako kolorowy dodatek do obiadu, zaserwowane na przyjęciach też spełnią swoją rolę.

Domowe pikle warzywne

Składniki:

Domowe pikle warzywne

 

 

  • Na zalewę:
  • 1.5 litra wody
  • 6 łyżek cukru
  • 2 szklanki octu 6%
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Domowe pikle warzywne
Kalafiora umyłam i podzieliłam na różyczki. Marchew po umyciu i obraniu pokroiłam w talarki, paprykę w szersze paski, fasolkę szparagową na pół.

Słoiki umyłam i wyparzyłam. Do każdego wrzuciłam ziele angielskie, listek laurowy, kilka ząbków czosnku, w słoiku ułożyłam warzywa, dodałam też kilka gałązek kopru oraz po jednej łyżce oleju. Następnie wszystko zalałam zalewą.

Zakręciłam szczelnie słoiki i gotowałam przez 15 minut.