migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1185]

Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę.

Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej

warzywa

zalewa

  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki soli
  • 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej
Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osączyć. Odkroić końcówki. Gotować w osolonym wrzątku ok 15-20 minut aż fasolka będzie prawie miękka. Osączyć i wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i wymieszać.

Składniki zalewy dokładnie wymieszać, cukier nie musi dokładnie się rozpuścić bo rozpuści się potem we warzywach. Zalewę przelać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Potem sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików o pojemności ok 500 ml.
Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej
Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osączyć. Odkroić końcówki. Gotować w osolonym wrzątku ok 15-20 minut aż fasolka będzie prawie miękka. Osączyć i wystudzić.
Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej
Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry.
Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej
Zalewę przelać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy.
Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej
Potem sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.