nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wyrazista w smaku fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to pyszny warzywny przetwór, taka fasolka będzie świetna w zimie, czy na jesieni jako dodatek do wszelkich posiłków, czy nawet do jedzenia jej samej prosto ze słoiczka.

Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika
Fasolkę pozbawić ogonków, poodcinać z niej końcówki i ugotować do miękkości w wodzie, ugotowaną fasolkę odcedzić. Cebule obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę, a obrane marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojone cebule, do podsmażonych cebul dodać starte marchewki i dalej wszystko razem podsmażać. Do podsmażonej z cebulką marchewki dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, a także liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Całość zamieszać i dodać na patelnię także ocet i 0,5 szklanki oleju. Chwilę wszystko razem podsmażać od czasu do czasu mieszając, a następnie doprawić zawartość patelni solą i cukrem oraz sporą dawką bazylii i szczyptą chili. Zamieszać zawartość patelni i przełożyć na nią ugotowaną i odcedzoną fasolkę. Całość zamieszać i chwilkę razem podgrzewać. Zgasić płomień i nakładać gorącą fasolkę w pomidorowej zalewie, w pomidorowym sosie do słoiczków. Słoiczki wypełnione fasolką zakręcać i odstawiać do góry dnem do wystygnięcia.
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika
Pokrojona podsmażona cebulką z dodatkiem startych marchewek.
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika
Koncentrat pomidorowy,ketchup, bazylia i inne przyprawy dodane do podsmażonej z cebulką marchewki.
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika
Ugotowana fasolka szparagowa dodana na sam koniec na patelnię.
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika
Gorąca fasolka w pomidorowej zalewie,sosie przekładana do słoiczków.