Sposób przygotowania:
Fasolka szparagowa w pomidorach do słoika
Fasolkę pozbawić ogonków, poodcinać z niej końcówki i ugotować do miękkości w wodzie, ugotowaną fasolkę odcedzić. Cebule obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę, a obrane marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojone cebule, do podsmażonych cebul dodać starte marchewki i dalej wszystko razem podsmażać. Do podsmażonej z cebulką marchewki dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, a także liście laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Całość zamieszać i dodać na patelnię także ocet i 0,5 szklanki oleju. Chwilę wszystko razem podsmażać od czasu do czasu mieszając, a następnie doprawić zawartość patelni solą i cukrem oraz sporą dawką bazylii i szczyptą chili. Zamieszać zawartość patelni i przełożyć na nią ugotowaną i odcedzoną fasolkę. Całość zamieszać i chwilkę razem podgrzewać. Zgasić płomień i nakładać gorącą fasolkę w pomidorowej zalewie, w pomidorowym sosie do słoiczków. Słoiczki wypełnione fasolką zakręcać i odstawiać do góry dnem do wystygnięcia.