mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Fasolka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka fasolka jest robiona od lat przez moją babcię i mamę.Zawsze się udaje, a słoiki się nie psują, bo do zalewy dodajemy kwasek cytrynowy:)

Fasolka konserwowa

Składniki:

Fasolka konserwowa

 

  • 1 kg fasolki

 

  • Zalewa:
  • 2 szkl. wody
  • 10 g soli
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 50 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Fasolka konserwowa
Strąki fasolki całe włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i obgotować przez 3 min., następnie odcedzić, gorące umieścić w słoikach.
Składniki zalewy zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików. Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min.
Po 48 godz. powtórzyć pasteryzację w tej samej temp. przez 30-35 min.

Powtórzenie pasteryzacji jest konieczne.

Tagi:

fasolka