migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Fasolka szparagowa w sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolkę szparagową przygotowałam w sosie warzywnym, coś podobnego jak rybę po grecku. Fasolka w takim wydaniu jest bardzo smaczna. Można ją podawać samodzielnie jako danie wegetariańskie lub jako jarzynkę do obiadu.

Fasolka szparagowa w sosie warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa w sosie warzywnym

 

  • ok 800 g żółtej fasolki szparagowej
  • 3 marchewki
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 300 ml przecieru
  • 1 słoik pomidorów krojonych ( o pojemności 500 ml )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w sosie warzywnym
Fasolkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru.

Ugotowaną fasolkę dobrze osączyć na sicie. Przygotować sos. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę.

Następnie dodać startą marchewkę i selera. Chwilę razem smażyć.

Potem warzywa podlać wodą, przykryć i dusić kilka minut aż warzywa będą miękkie.

Następnie dodać pokrojona paprykę, przecier pomidorowy i pomidory krojone.

Wszystko razem dusić aby pomidory się prawie rozpadły, doprawić do smaku przyprawami.

Gdy warzywny sos będzie gotowy dodać ugotowana wcześniej fasolkę.

Dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze chwile na ogniu aby fasolka się podgrzała.
Fasolka szparagowa w sosie warzywnym
Fasolkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotowaną fasolkę dobrze osączyć na sicie.
Fasolka szparagowa w sosie warzywnym
Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Fasolka szparagowa w sosie warzywnym
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Fasolka szparagowa w sosie warzywnym
Gdy warzywny sos będzie gotowy dodać ugotowana wcześniej fasolkę. Dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze chwile na ogniu aby fasolka się podgrzała.

Tagi:

danie warzywa