Sposób przygotowania:
Fasolka szparagowa na zimę
Fasolkę szparagową oczyszczamy, usuwamy twarde końce, następnie dokładnie myjemy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.
Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Po rozgotowaniu doprawiamy pomidory solą oraz pieprzem i miksujemy blenderem. Fasolkę szparagową odcedzamy, nakładamy do słoików, zalewamy gorącym sosem pomidorowym, po czym pasteryzujemy 15 minut.
Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Po rozgotowaniu doprawiamy pomidory solą oraz pieprzem i miksujemy blenderem. Fasolkę szparagową odcedzamy, nakładamy do słoików, zalewamy gorącym sosem pomidorowym, po czym pasteryzujemy 15 minut.