WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Fasolka szparagowa po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka szparagowa z kiełbasą, cebulą i marchewką, duszna w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki w proszku, czosnku i ziól prowansalskich.

Fasolka szparagowa po bretońsku Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Fasolka szparagowa po bretońsku

 

  • 2 cebule
  • 3 pętka kiełbasy swojskiej
  • ok. 500g fasolki szparagowej (zielona i żółta)
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml przecieru pomidorowego w kartonie
  • 100g przecieru pomidorowego w słoiczku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • listek laurowy
  • sól
  • 1szkl. wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa po bretońsku

ETAP 1:

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować al' dente w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić i zeszklić na oleju w garnku. Dodać marchewkę pokrojoną w słupki. Dusić razem.

Kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki i przesmażyć na patelni na odrobinie tłuszczu. Przełożyć do cebuli i marchewki. Wlać przecier pomidorowy z kartonu i przecier ze słoiczka wymieszany ze szklanką wody. Wymieszać. Dodać przyprawy. Dusić razem około 25 min.

Podawać z ryżem lub pieczywem.

Fasolka szparagowa po bretońsku
Fasolka szparagowa po bretońsku po przygotowaniu w garnku
Fasolka szparagowa po bretońsku
Papryka w proszku i zioła prowansalskie dodane do fasolki
Fasolka szparagowa po bretońsku
Przecier pomidorowy dodany do warzyw z kiełbasą
Fasolka szparagowa po bretońsku
Fasolka szparagowa wymieszana z cebulą, marchewką i kiełbasą
Fasolka szparagowa po bretońsku
Pokrojona kiełbasa swojska umieszczona na patelni
Fasolka szparagowa po bretońsku