Sposób przygotowania:
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara
Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem jak najgłębiej głąb. Główkę włożyć do wrzątku, gotować chwilę i ściągać liście kapusty. Z wystudzonych liści ściąć na płasko nożykiem gruby nerw.
Mięso mielone drobiowe w misce dobrze wyrobić z ryżem ugotowanym, jajkiem, papryką słodką, ostrą papryką, pieprzem mielonym, kucharkiem.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, brzeg i kapusty złożyć do środka i ciasno zawijać rulony.
Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (chroni przed przypaleniem do dna kapusty), na sitku układać gołąbki.
Umyte, miękkie, dojrzałe pomidory razem ze skórką w dzbanku blendera zmiksować i wlać na gołąbki, dolać wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować z 40 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i do rana zostawiam do wystygnięcia, gołąbki zimne dobrze się wyjmują - ciepłe się rozlecą) szybkowar zostawić otwarty. Z wywaru można przygotować sos.
Mięso mielone drobiowe w misce dobrze wyrobić z ryżem ugotowanym, jajkiem, papryką słodką, ostrą papryką, pieprzem mielonym, kucharkiem.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, brzeg i kapusty złożyć do środka i ciasno zawijać rulony.
Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (chroni przed przypaleniem do dna kapusty), na sitku układać gołąbki.
Umyte, miękkie, dojrzałe pomidory razem ze skórką w dzbanku blendera zmiksować i wlać na gołąbki, dolać wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować z 40 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i do rana zostawiam do wystygnięcia, gołąbki zimne dobrze się wyjmują - ciepłe się rozlecą) szybkowar zostawić otwarty. Z wywaru można przygotować sos.