ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedne z naszych ulubionych gołąbków. Przygotowane z farszem drobiowym z ryżem. Gotowane w świeżych, zmiksowanych pomidorach. Idealne na ciepło, ale też i na zimno.

Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara

 

  • ryż sypany 3 szklanki + 2 litry wody + 1 łyżka soli,
  • mielone mięso drobiowe 80 dag,
  • papryka słodka 2 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • pieprz czarny mielony 2 łyżeczki,
  • kucharek 3 łyżki,
  • kapusta nie za twarda 1 główka duża,
  • pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg,
  • woda 1,5 szklanki,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liście laurowe 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara
Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem jak najgłębiej głąb. Główkę włożyć do wrzątku, gotować chwilę i ściągać liście kapusty. Z wystudzonych liści ściąć na płasko nożykiem gruby nerw.

Mięso mielone drobiowe w misce dobrze wyrobić z ryżem ugotowanym, jajkiem, papryką słodką, ostrą papryką, pieprzem mielonym, kucharkiem.

Na każdy liść nakładać porcję farszu, brzeg i kapusty złożyć do środka i ciasno zawijać rulony.

Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (chroni przed przypaleniem do dna kapusty), na sitku układać gołąbki.

Umyte, miękkie, dojrzałe pomidory razem ze skórką w dzbanku blendera zmiksować i wlać na gołąbki, dolać wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary gotować z 40 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i do rana zostawiam do wystygnięcia, gołąbki zimne dobrze się wyjmują - ciepłe się rozlecą) szybkowar zostawić otwarty. Z wywaru można przygotować sos.
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara
Ryż po ugotowaniu zostawiam w małej ilości wody, napęcznieje i będzie kleisty.
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara
Farszu nakładać w zależności od wielkości kapusty.
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara
Sitko rozkładane to idealny sposób na nie przypalanie.
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara
Pomidory powinny mocno dojrzałe i mocno miękkie.
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara
Gołąbki ze świeżymi pomidorami z szybkowara