BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placki z gulaszem czyli po zbójnicku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podaję przepis na pyszne placki z gulaszem czyli placek po zbójnicku. Przepisów na te placki jest dużo, ja podaję moja wersje - mój przepis.

Placki z gulaszem czyli po zbójnicku Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Placki z gulaszem czyli po zbójnicku

 

  • Gulasz;
  • łopatka około 600 g,
  • cebule 2,
  • czosnek 4 ząbki,
  • bulion 500 ml,
  • ziemniaki 2 kg,
  • mąka pszenna według uznania,
  • jajka 2,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Przygotowanie gulaszu;

Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę. Następnie oprószam mąką i wkładam na rozgrzany tłuszcz z podsmażoną do zeszklenia cebulką oraz posiekanym czosnkiem . Do mięsa dodaję obrane , drobno pokrojone pieczarki. Po podsmażeniu dodaję bulion i duszę około 60 minut. Doprawiam do smaku przyprawami. Gulasz zagęszczam mąką wymieszaną w wodzie. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia i dodaję śmietanę.

Placki;

Ziemniaki obieram, płuczę, następnie ścieram razem z obraną cebulą i ząbkami czosnku. Do masy dodaję jajka, przyprawy i tyle mąki aby ciasto po wymieszaniu było gęste. Patelnię rozgrzewam z dodatkiem oleju nakładam porcje masy i smażę rumiane placki z każdej strony.

Na talerz nakładam placek polewam gulaszem i przykrywam drugim plackiem.

Rada;

Placki można smażyć większe i składać na pół.

Można nałożyć na placki kleks śmietany gęstej.
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Ziemniaki obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce lub w maszynce
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Ziemniaki ścieram na tarce razem z obraną cebula i ząbkami czosnku
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Cebulę i czosnek obieram a nastepnie ścieram razem z ziemniakami
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Do masy dodaję jajka sól i pieprz
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Dodaję tyle mąki aby ciasto było gęste lecz nie za gęste, mieszamy do połączenia składników
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Masę nakładam na rozgrzaną z olejem patelnię
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Smażę rumiane placki z obydwu stron
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Na talerz nakładam placek polewam gulaszem i przykrywam drugim plackiem