Sposób przygotowania:
Placki z gulaszem czyli po zbójnicku
Przygotowanie gulaszu;
Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę. Następnie oprószam mąką i wkładam na rozgrzany tłuszcz z podsmażoną do zeszklenia cebulką oraz posiekanym czosnkiem . Do mięsa dodaję obrane , drobno pokrojone pieczarki. Po podsmażeniu dodaję bulion i duszę około 60 minut. Doprawiam do smaku przyprawami. Gulasz zagęszczam mąką wymieszaną w wodzie. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia i dodaję śmietanę.
Placki;
Ziemniaki obieram, płuczę, następnie ścieram razem z obraną cebulą i ząbkami czosnku. Do masy dodaję jajka, przyprawy i tyle mąki aby ciasto po wymieszaniu było gęste. Patelnię rozgrzewam z dodatkiem oleju nakładam porcje masy i smażę rumiane placki z każdej strony.
Na talerz nakładam placek polewam gulaszem i przykrywam drugim plackiem.
Rada;
Placki można smażyć większe i składać na pół.
Można nałożyć na placki kleks śmietany gęstej.
Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę. Następnie oprószam mąką i wkładam na rozgrzany tłuszcz z podsmażoną do zeszklenia cebulką oraz posiekanym czosnkiem . Do mięsa dodaję obrane , drobno pokrojone pieczarki. Po podsmażeniu dodaję bulion i duszę około 60 minut. Doprawiam do smaku przyprawami. Gulasz zagęszczam mąką wymieszaną w wodzie. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia i dodaję śmietanę.
Placki;
Ziemniaki obieram, płuczę, następnie ścieram razem z obraną cebulą i ząbkami czosnku. Do masy dodaję jajka, przyprawy i tyle mąki aby ciasto po wymieszaniu było gęste. Patelnię rozgrzewam z dodatkiem oleju nakładam porcje masy i smażę rumiane placki z każdej strony.
Na talerz nakładam placek polewam gulaszem i przykrywam drugim plackiem.
Rada;
Placki można smażyć większe i składać na pół.
Można nałożyć na placki kleks śmietany gęstej.