gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Fasolka szparagowa polana sosem serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowaną fasolkę szparagową z sosem serowym podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - jest smaczna.

Fasolka szparagowa polana sosem serowym

Składniki:

Fasolka szparagowa polana sosem serowym

 

  • 500 gram fasolki szparagowej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 serek topiony gouda (100 gram)
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa polana sosem serowym
Fasolkę obieramy - odcinamy końcówki i płuczemy, po czym gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.

Z wody i kostki rosołowej gotujemy bulion. Następnie dodajemy do niego serek topiony i mieszając, gotujemy na wolnym ogniu, aż się rozpuści.

Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z małą ilością wody. Gorącą fasolkę wykładamy na półmisek i polewamy sosem.