aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Fasolka szparagowa smażona w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Urozmaiciłam smażoną wersję fasolki szparagowej i zamiast bułki tartej dałam sezam. Tak przygotowana fasolka ma zupełnie inny smak, jest o wiele delikatniejsza.

Fasolka szparagowa smażona w sezamie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa smażona w sezamie

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa smażona w sezamie
Z fasolki odcinamy końcówki. Myjemy je pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozpuszczamy margarynę, wrzucamy na nią fasolkę. Posypujemy Kucharkiem i smażymy do zrumienienia. Co jakiś czas mieszamy. Następnie posypujemy sezamem i nadal smażymy, aż sezam upraży się. Gotową fasolkę serwujemy na ciepło.
Fasolka szparagowa smażona w sezamie
Umytą fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.
Fasolka szparagowa smażona w sezamie
Na patelni rozpuszczamy margarynę z odrobiną przyprawy Maggi.
Fasolka szparagowa smażona w sezamie
Wrzucamy ugotowaną fasolkę, orzyprawiamy Kucharkiem i smażymy do zrumienienia.
Fasolka szparagowa smażona w sezamie
Na końcu wsypujemy sezam i smażymy jeszcze chwilę do zprażenia sezamu.