ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym może stanowić danie główne dla wegetarian albo można podawać ją jako przystawkę.

Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym
Do garnka z wodą i solą włożyć obraną fasolkę szparagową i doprowadzić do wrzenia. Potem gotować na wolnym ogniu aż fasolka stanie się na pół miękka.

W międzyczasie przygotować ciasto naleśnikowe:

Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać wodę i proszek do pieczenia. Całość roztrzepać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka dodać mąki, jeśli zbyt gęsta dodać jeszcze więcej wody. Dodać sól oraz przyprawy: szczyptę mielonej czerwonej papryki odrobinę curry oraz kurkumy.

Po zagotowaniu fasolki, zahartować ją zimną wodą, odsączyć i wrzucić do miski z ciastem. Tak przygotowaną fasolkę wyciągać i kłaść na rozgrzanej patelni.

Smażyć do ładnego zarumienienia ciasta pod koniec smażenia dodać łyżkę masła albo margaryny.
Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym.
Do garnka z wodą i solą włożyć obraną fasolkę szparagową.
Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym.
Robimy ciasto naleśnikowe, dodajemy przyprawy.
Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym.
Ugotowaną fasolkę, maczamy w przygotowanym cieście.
Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym.
Obsmażamy na złoty kolor z dwóch stron, pod koniec dodajmy łyżkę masła.