-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 186]

Pierś kurczaka w kremowym sosie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Bardzo lubię mascarpone. Nadaje się zarówno do ciast jak i dań obiadowych. Polecam piersi kurczaka w pomidorowym sosie na bazie tego serka.

Pierś kurczaka w kremowym sosie

Składniki:

Pierś kurczaka w kremowym sosie

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 250 g mascarpone
  • puszka krojonych pomidorów z czosnkiem
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w kremowym sosie
Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się nam usmaży ściągamy je z patelni, a na tą samą patelnie wrzucamy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu około 8 minut aby pomidory się znacznie rozpadły.

Następnie do pomidorów dodajemy serek mascarpone, przyprawiamy.Gotujemy do momentu, aż ser się rozpuści i dobrze połączy z pomidorami. Na końcu wrzucamy do sosu wcześniej usmażone mięso.

Podajemy z makaronem lub ryżem wedle uznania.

Tagi:

kurczak dania