wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Fasolka szparagowa z bekonem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niecodzienny sposób podania fasolki szparagowej. Idealne danie na ciepły obiad lub kolacje w zimowe dni:).

Fasolka szparagowa z bekonem

Składniki:

Fasolka szparagowa z bekonem

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z bekonem
Fasolkę szparagową obrać i opłukać pod bieżącą wodą (jeśli jest swieża). W przypadku mrożonej wrzucic do garnka z zimną wodą i gotować około 25 minut w lekko osolonej wodzie. Jeśli będziemy do fasolki dodawać bekon nie solimy fasolki, ponieważ w efekcie danie moze byc przesolone:). W czasie, gdy gotuje sie fasolka szparagową, bekon kroimy na niewielkie kawałki, bądz w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor. Ugotowana fasolke odsaczamy z wody na sicie i przekladamy na rozgrzana patelnie. Smazymy na niewielkiej ilości masła, dodając bułke tartą. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż bułka ładnie zlepi się z fasolką. Na koniec dodajemy do fasolki podsmażony wcześniej bekon i jeszcze raz wszystko mieszamy. Sycące i szybkie danie!