ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Powidła jabłkowe z malinami cynamonem i kardamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Powidła ze świeżych jabłek oraz malin przyprawione cynamonem i kardamonem. Pachnące przyprawami w kolorze malin.

Powidła jabłkowe z malinami cynamonem i kardamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Powidła jabłkowe z malinami cynamonem i kardamonem

 

Sposób przygotowania:

Powidła jabłkowe z malinami cynamonem i kardamonem
Jabłka myjemy obieramy i przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę wody. Przykrywamy i czekamy aż jabłka się rozgotują. Od czasu do czasu mieszamy zdejmujemy przykrycie.

Dodajemy około pół szklanki cukru, smakujemy, jeśli jabłka były bardzo kwaśne dosypujemy więcej. Dodajemy miseczkę malin, pół łyżeczki cynamonu oraz kardamonu i jeden cukier waniliowy. Gotujemy tak długo, aż wszystko zgęstnieje.

Przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem, żeby pokrywki dobrze zaciągnęły.
Powidła jabłkowe z malinami cynamonem i kardamonem
Obieramy dwa kilogramy świeżych jabłek , wcześniej umytych.
Powidła jabłkowe z malinami cynamonem i kardamonem
Maliny delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Powidła jabłkowe z malinami cynamonem i kardamonem
Do gotujących się owoców dodajemy cukier.
Powidła jabłkowe z malinami cynamonem i kardamonem
Gotujemy cały czas dobrze mieszając żeby nie przywarło do dna.