Sposób przygotowania:
Powidła jabłkowe z malinami cynamonem i kardamonem
Jabłka myjemy obieramy i przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę wody. Przykrywamy i czekamy aż jabłka się rozgotują. Od czasu do czasu mieszamy zdejmujemy przykrycie.
Dodajemy około pół szklanki cukru, smakujemy, jeśli jabłka były bardzo kwaśne dosypujemy więcej. Dodajemy miseczkę malin, pół łyżeczki cynamonu oraz kardamonu i jeden cukier waniliowy. Gotujemy tak długo, aż wszystko zgęstnieje.
Przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem, żeby pokrywki dobrze zaciągnęły.
Dodajemy około pół szklanki cukru, smakujemy, jeśli jabłka były bardzo kwaśne dosypujemy więcej. Dodajemy miseczkę malin, pół łyżeczki cynamonu oraz kardamonu i jeden cukier waniliowy. Gotujemy tak długo, aż wszystko zgęstnieje.
Przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem, żeby pokrywki dobrze zaciągnęły.
ivinka75
ajrinwu
Masz rację Iwonko lubi i obniża indeks glikemiczny. Pozdrawiam cię cieplutko.......