Sposób przygotowania:
Fasolka szparagowa w zalewie octowej
Fasolkę dokładnie oglądamy i przebieramy. Przy pomocy noża usuwamy obie końcówki i jeżeli są to łyka (zawsze staram się wybierać młodą fasolkę wtedy jeszcze nie ma łyk). Wrzucamy do miski wypełnionej wodą i dokładnie myjemy. W zależności od długości strączków fasolę kroimy na 2 lub 3 części. Zagotowujemy wodę i na wrzątek rzucamy fasolę. Gotujemy ok 4 minut. Po tym czasie fasolkę należy odcedzić. Słoiki myjemy a następnie wyparzamy. Układamy w nich ciasno fasolkę. Zalewę przygotowujemy w proporcji 3 do 1. Zagotowujemy 3 szklanki wody, wsypujemy cukier i sól i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy szklankę octu i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy fasolkę i dobrze zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy na mokro ok. 2 godzin