Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 318]

Fasolka szparagowa z bekonem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do obiadu zamiast surówki - jest smaczna i syta - dodatek bekonu nadaje jej ciekawego smaku.

Fasolka szparagowa z bekonem i cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolka szparagowa z bekonem i cebulą

 

  • 1 kg świeżej fasolki szparagowej
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 150 g bekonu (wędzony, marmurowany / pokroić w kostkę)
  • 1 duża cebula (warzywna / pokroić w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku (pokroić w kostkę)
  • 150 ml bulionu (warzywny)
  • 8 łyżek octu winnego
  • trochę cukru
  • cząber (suszony)
  • 1/2 kiści pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z bekonem i cebulą
► Fasolę umyć, oczyścić i pokroić na kawałki o długości około 4cm. Następnie gotować w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć boczek i zeszklić cebulę z czosnkiem. Zalać bulionem, octem winnym, dodać cząber i odstawić, aż trochę ostygnie.

(lub 2 puszki fasolki szparagowej (zielona, cięta / 425gr.) Fasolę umieścić na sicie i odsączyć).

► W międzyczasie fasolę przełożyć do większej salaterki, dodać sól, pieprz, cukier i dobrze wymieszać. Fasolę połączyć z przygotowaną zawartością z patelni, wymieszać i zostawić na 30 minut, żeby przeszła.
Fasolka Szparagowa z Bekonem i Cebulą
Fasolę przełożyć do większej salaterki, dodać sól, pieprz, cukier i dobrze wymieszać - zostawić na 30 minut żeby przeszła.
Fasolka Szparagowa z Bekonem i Cebulą
Fasolkę szparagową umyć, oczyścić i pokroić na kawałki o długości około 4cm.