Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Potrawka z fasolki szparagowej i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obiad nie musi być skomplikowany i pracochłonny. Fasolka szparagowa podana w postaci potrawki z brązowym ryżem, z towarzyszącymi kawałkami polędwiczek z kurczaka, tworzą proste, ale smaczne danie.

Potrawka z fasolki szparagowej i kurczakiem

Składniki:

Potrawka z fasolki szparagowej i kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z fasolki szparagowej i kurczakiem
Brązowy ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki. Fasolkę gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Część odkładamy do dekoracji.

Polędwiczki z kurczaka oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. 

Bulion łączymy z kurkumą, mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy ryż z dodatkiem bulionu i kurkumy. Wrzucamy fasolkę szparagową i podgrzewamy razem, aż bulion odparuje i sos się zredukuje. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie na drugiej patelni smażymy polędwiczki z kurczaka.

Na talerz wyjmujemy fasolkę z ryżem, na porcji naszej potrawki układamy kawałki kurczaka, dekorujemy fasolką i połówkami pomidorków koktajlowych.