Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Potrawka z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolka szparagowa z wędliną i fasolą z puszki to sposób na szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe.

Potrawka z fasolką szparagową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Potrawka z fasolką szparagową

 

  • 20-30 dag fasolki szparagowej
  • 1/2 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 por
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 -2 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Potrawka z fasolką szparagową
Pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową blanszować w osolonej wodzie, odcedzić.

Kiełbasę bez osłonki, pokroić w kostkę, delikatnie zrumienić na patelni, przełożyć do garnka, dodać fasolkę, podlać bulionem.

Por i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, połączyć z fasolką i gotować.

Fasolę czerwoną przepłukać wodą, osączyć, wsypać do miękkiej fasolki, dodać koncentrat i ketchup, wymieszać, zagotować.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Potrawka z fasolką szparagową
Fasolę szparagową pokroić, blanszować w wodzie z dodatkiem soli, osączyć.
Potrawka z fasolką szparagową
Blanszowaną fasolkę połączyć z podsmażoną kiełbasą.
Potrawka z fasolką szparagową
Dodać pokrojony i zeszklony na oleju por z czosnkiem.
Potrawka z fasolką szparagową
Wsypać osączoną czerwoną fasolę, połączyć z koncentratem i ketchupem.
Potrawka z fasolką szparagową
Zagotować, przyprawić do smaku.