kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1116]

Sos majonezowo - jogurtowy do surówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny sos do surówek przygotowany z majonezu i jogurtu z dodatkiem bazylii, mięty, czosnku i startej skórki z limonki i pomarańczy. Polecam.

Sos majonezowo - jogurtowy do surówek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos majonezowo - jogurtowy do surówek

 

  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pokrojonej mięty
  • 1 łyżka pokrojonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki pokrojonej skórki z limonki
  • 1/2 łyżeczki pokrojonej skórki pomarańczowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sos majonezowo - jogurtowy do surówek
Skórkę z pomarańczy i limonki sparzamy gorącą wodą. 
Listki mięty i bazylii myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Osuszone listki kroimy na drobno. Ze sparzonych skórek ścinamy białą cześć i kroimy na bardzo drobno. 

Do miseczki przekładamy majonez, jogurt oraz pokrojone składniki, doprawiamy do smaku i mieszamy. 

Odstawiamy do lodówki na 30 minut.  
Sos majonezowo - jogurtowy do surówek
Do miseczki przekładamy jogurt i majonez.
Sos majonezowo - jogurtowy do surówek
Do majonezu i jogurtu dodajemy resztę składników.