WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Fasolka szparagowa z warzywami w słoiki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka szparagowa z marchewką, cebulą i czerwoną papryką w sosie pomidorowym z octem w słoiki na zimę.

Fasolka szparagowa z warzywami w słoiki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Fasolka szparagowa z warzywami w słoiki

 

  • 2kg fasolki szparagowej
  • 2 duże papryki czerwone
  • 500g marchewki
  • 400g cebuli
  • 350g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka oleju
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 0,5 szklanki octu
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z warzywami w słoiki

ETAP 1:

Fasolkę szparagową oczyścić i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki i gotować 15 minut z jedną łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzić.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Cebule i marchewkę dusić na oleju z listkami, pieprzem, pozostałą solą i cukrem przez 15 minut. Przełożyć do garnka. Dodać koncentrat i ocet. Wymieszać. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i fasolkę. Wymieszać, zagotować. Przełożyć do słoików. Zakręcić.

Pasteryzować 20 minut. Wyjąć i odstawić do góry dnem. Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce.

Fasolka szparagowa z warzywami w słoiki
Słoiki po pasteryzacji odstawione do góry dnem
Fasolka szparagowa z warzywami w słoiki
Zakręcone słoiki wstawione do dużego garnka
Fasolka szparagowa z warzywami w słoiki
Wszystkie składniki sałatki wymieszane w garnku
Fasolka szparagowa z warzywami w słoiki
Papryka czerwona dodana do pozostałych warzyw
Fasolka szparagowa z warzywami w słoiki
Cebula z marchewką uduszone na patelni