WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1967]

Ogórki curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki w słoikach w zalewie z dodatkiem przyprawy curry, gorczyca i cebuli. Można je marynować w całości lub w kawałkach.

Ogórki curry Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórki curry

 

  • Ok. 2-2,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 cebule
  • Biała gorczyca
  • Listki selera

Sposób przygotowania:

Ogórki curry

ETAP 1:

Wodę zagotować z octem, cukrem i solą oraz curry. Wyłączyć gaz i wrzucić obrane i pokrojone w półplasterki cebule. Odstawić do wystygnięcia.

Ogórki umyć i osuszyć. Poukładać w całości lub pokrojone na połówki w wyparzonych słoikach.

Do każdego słoika wsypać po szczypcie gorczycy i włożyć po listku selera. Zalać wystudzona zalewą i zakręcić.

Ustawić słoiki w dużym garnku na ściereczce. Wlać tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Zagotować. Gotować 3 minuty. Wyjąć słoiki i odstawić do góry dnem.

Wystudzić w tej pozycji, a następnie schować w chłodne miejsce.

Ogórki curry
Ogórki po pasteryzowaniu odstawione do góry dnem
Ogórki curry
Zamknięte słoiki umieszczone w garnku na ściereczce
Ogórki curry
Ogórki w słoikach zalane zalewą curry z cebulą
Ogórki curry
Listki selera i gorczyca włożone do słoików z ogórkami
Ogórki curry
Pokrojona cebula wrzucona do ugotowanej zalewy