Sposób przygotowania:
Fasolowe babeczki z borówką i orzechami nerkowca1.
Przygotowałam miskę, do której włożyłam oddzielone żółtka od białek oraz odsączoną i dokładnie umytą czerwoną fasolę z puszki.
Te dwa składniki zmiksowałam blenderem na jednolitą masę. Następnie dosypałam proszek do pieczenia i zmiksowałam mikserem.
2.
W osobnym naczyniu ubiłam białka na sztywną pianę, później do ubitej piany dosypałam cukier i jeszcze chwilkę zmiksowałam.
3.
Do sztywno ubitej piany z cukrem wsypałam ciemne kakao i znowu chwilkę miksowałam mikserem.
4.
Teraz połączyłam obie masy z dwóch naczyń, a mianowicie do masy fasolowej dodałam pianę i delikatnie wymieszałam je ze sobą drewnianą łyżką.
5.
Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Do małych foremek silikonowych włożyłam papilotki, które napełniłam ciastem do 2/3 wysokości.
6.
Do każdej foremki z ciastem wsypałam po parę borówek amerykańskich.
7.
Na borówki posypałam orzechy nerkowca.
8.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę włożyłam blachę z foremkami. Piekłam je około 20 - 25 minut.
9.
Upieczone babeczki wystudziłam.
10.
Smacznego !