anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Babeczki z owocami i nie tylko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne babeczki z budyniem , bitą śmietaną i owocami.

Babeczki z owocami i nie tylko

Składniki:

Babeczki z owocami i nie tylko

 

  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 jajko całe
  • szczypta soli
  • 2 łyżka oleju
  • 125 gram masła
  • Nadzienie:
  • 05 litra śmietanki kremowej 36%
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe z cukrem (każdy na 1/2 litr mleka)
  • 800 ml mleka
  • ulubione owoce z puszki lub z kompotu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z owocami i nie tylko
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 40 min do lodówki.
Foremki na babeczki posmarować lekko tłuszczem.
Ciasto rozwałkować na około 3 mm, wykrawać szklanką lub szerszym kubeczkiem krążki i wylepiać foremki.
Nadmiar ciasta urywać.
Piec w 180 st C około 15- 20 min w zależności od piekarnika.
Z 800ml mleka odlać 1 szklankę i rozpuścić 2 budynie, resztę mleka zagotować i ugotować budyń, lekko przestudzić.
Nadziać babeczki budyniem i wstawić do lodówki(babeczki nam skruszeją)
Następnie ubić kremówkę , dodając pod koniec tylko cukier waniliowy.
Wyjąc babeczki z lodówki , na budyń kłaść ubitą śmietanę i kawałki owoców, posypać lekko czekoladą w proszku lub granulowanym kakao.
Smacznego.

Tagi:

jajko jajka